
În majoritatea întrebărilor pe care le primesc de la voi, exista câteva cuvinte cheie: exercițiu fizic, alimentație, kilograme.
Sper că acestă postare să vă aducă niște răspunsuri și de ce nu, să vă ajute să înțelegeți cum puteți fi sănătoși și activi.
Fac sport de când mă știu, aș putea zice. Asta a devenit pentru mine un stil de viață. L-am parcurs la nivel de performanță, echilibru și stare de bine.
Am învațat cel mai bine pe corpul meu, despre felul în care trebuie să acționezi, în funcție de obiective, dar mai ales de factori 🙂
În funcție de vârsta, plan alimentar și de antrenament, refacere și obiective, corpul meu a reacționat diferit.
Poate ziceți că sunt de moda veche, dar eu nu am niște reguli fixe. Cum ar fi că trebuie sa ții diete de “n” denumiri, să te antrenezi musai dimineața sau seara, să faci neaparat exercițiul “x” căci altfel nu vei putea să fii mulțumit de tine. Pentru un stil de viața sănătos și activ, echilibrul este cheia. Când ne setăm obiective ceva mai mari, lucrurile stau ceva mai diferit, însă o să ajungem și acolo în postarea următoare, când vă voi descrie și cum mă pregătesc pentru urmatoarea mea competiție de fitness: Miss Fitness Universe (acum în postura de mamă ).

Azi vorbim despre primii pași. Despre pași simpli, mărunți și siguri.
Un stil de viața sănătos: sănătatea, condiția fizică și exercițiul fizic.
Sănătatea are câteva dimensiuni: emoțională, intelectuală, fizică, socială și spirituală. Pentru menținerea unei sănătăți bune, o persoana trebuie să-și examineze fiecare din aceste dimensiuni și să se orienteze în sensul în care i se permite nu doar să trăiască o perioada lungă de timp, ci de asemenea să se bucure și de viață.
Cumva aici răspund la întrebările: când e mai bine să fac mișcare, ce trebuie să fac pentru a vedea rezultate, ce exerciții mi se potrivesc?
Suntem diferiți. Și trebuie să ținem cont de asta.
Condiția fizică este influențată de:
Vârstă
Sexul: după vârsta de 11 ani, băieții continuă să crească în înălțime și devin mai puternici. Fetele au o flexibilitate mai bună.
Constituția corpului: tipul somatic face ca o persoană să fie mai potrivită pentru unele activități, decât pentru altele.
Dieta. Condiția fizică este dependentă de starea de sănătate, deci se impune o dieta echilibrată, sănătoasă.
Exercițiul fizic este un factor foarte important. Indiferent de vârstă, exercițiul fizic consolidează și menține condiția fizică.
Stresul scade condiția fizică deoarece afectează sănătatea. EXERCIȚIUL FIZIC REDUCE NIVELUL DE STRES.
Mediul înconjurator, boala și extenuarea sunt alți factori ce influentează condiția fizică.
CÂND E MAI BINE SĂ MĂ ANTRENEZ? Dimineața sau seara?
Veșnica întrebare, la care am mereu același răspuns. CÂND ÎȚI E ȚIE CEL MAI BINE! Când te simți motivat, cu nivelul de energie mai ridicat.
Avem stiluri de viață diefrite, și așa cum ziceam mai sus, mai sunt și niște factori ce influentează ritmul nostru. Cât e bine să mă antrenez?
1minut e mai bun decât niciunul! 30 de minute pe zi, ar fi recomandarea mea, pentru un nivel mediu, de 3-4 ori pe săptămână.
Cu cât obiectivul e mai mare, cu atât și timpul alocat sportului trebuie adaptat.
Combină exercitiile. Dacă vrei sa pierzi în greutate, trebuie să ai și antrenamente cardio și tonifiere. Nu fii dezamăgit că tu nu ajungi la sala, sau la clasa “x”. Poți să faci mișcare și acasă. Poți sa alergi în parc. Important e să faci ceva. Când nu mai ai inspirație, caută elemente pe care le poți include în rutina ta.
Pe paginile mele și pe canalul YouTube, mai găsești câteva idei de circuite, cu care “te poți juca”. Click Here to have fun!

Cum îmi găsesc motivația?
MOTIVAȚIA, reprezintă factorul activ în decizia unei persoane de a se implica într-o activitate și de a depune efort pentru aceasta. Cu cât ești mai motivat, cu atât vei munci mai mult și șansele de reușită cresc.
Ne putem motiva de la exemplele pe care le apreciem, sau de ce nu, persoane care reprezintă obiectivul final.
• Stabilește-ți un obiectiv. Gândește-te la el zilnic și fă un plan de acțiune.
• Fii entuziasmat.
• Caută suport. Nu porni singur la drum. Împărătește obiectivul tău cu o persoană care te poate ajuta la realizarea lui, sau pur și simplu te susține.
• Devotament.
• Găsește inspiratie. Citește povești de succes, caută persoane pozitive și determinate.
• Stick with it. Orice faci, nu renunța. Ramai focusat pe obiectiv. Fiecare are o zi mai bună, alta mai puțin bună. Ești mai puternic(ă) decât crezi.
• Gândește-te la beneficii, nu la dificultăți.
Una din problemele cu care ne confruntăm, e aceea că ne gândim la cât e de greu. Exercițiile sunt grele, meniul e diferit, ispitele sunt mari. Dar în loc să fii preocupat de toate ăstea, gândește-te la rezultatele pe care le vei avea dacă îți păstrezi motivația până la capăt.
• Înlocuiește frazele negative cu cele pozitive:
În loc de: ce greu e, nu mai pot! Spune: Pot să fac asta. Sunt capabil(ă)!
ALIMENTAȚIE!
Alimente sănătoase. Gustări înainte de antrenament. Balonare. Carbohidrații îngrașă?
Corpul nostru are nevoie de carbohidrati. Celulele musculare și creierul funcționează cu carbohidrati. Alimentele bogate în carbohidrati, atunci când sunt consumate în starea lor naturală, sunt sărace în calorii și bogate în fibre.
De obicei cantitatea mică de grăsimi sau uleiuri adăugate, este cea care îngrășa. Spre exemplu o cană de cartofi pasați, are doar 130 calorii. Pune o lingură de unt deasupra și ai adăugat 100 de calorii. Deci nu mai scoateți carbohidrații din alimentație. Ci consumați-i cât mai simplu.
Pofta de mâncare nu este controlată de greutatea alimentelor consumate, ci de fibre, de densitatea nutrienților și de densitatea calorică. Legumele verzi, fructele proaspete și leguminoasele , vă vor face să simțiți stomacul plin și au și puține calorii. La mine sunt nelipsite din casă.
Seara trecută am mâncat niște brânza slabă (perle de brânza ) care mi-a adus un aport de 18 de gr de proteină la 200gr, unde am adăugat un mix de legume raw (morcovi, apoi, gulie). Sățios, sănătos și gustos. Deci chiar dacă ajungi acasă târziu, și îți e foame, acesta e un exemplu foarte bun de cină. Brânza o poți înlocui cu o pastă de humus, sau chiar un pește/pui, la cuptor/grătar.
Dimineața poți consuma ouă, legume, iaurturi sau smootiuri cu fructe.
Pentru prânz, merg pe variante simple: salată, legume, proteină animală și vegetală, paste integrale..Le gătesc cât mai simplu, și mă asigur că am la fiecare masă ceva fresh.
Pentru gustări înainte de sală. Depinde când te antrenezi. Dacă te antrenezi dimineața devreme, poți consuma doar un shake , iaurt sau o banană, iar seara niște nuci sau un fruct.
Mesele principale ar trebui respectate. Important e să fie în cantitate mică, ca să acceleram și metabolismul.
Balonare. Diverse produse alimentare și sucurile carbogazoase produc balonare. Cauzele pot fi și din cauza combinațiilor greșite, a mâncatului pe fuga și cantității.
Un stil de viața echilibrat și sănătos, te ajută să scapi și de acest disconfort.
Ține minte: ECHILIBRUL ESTE CHEIA!
Antrenează-te după posibilități, mănâncă sănătos și controlat. Fără extreme. Fără diete drastice. Fără antrenamente prea dificile, sau prea mult timp în zona de confort. Să îți cunosti bine obiectivul și să te încarci cu răbdare, căci rezultatele sănătoase sunt cele ce vin în timp și cu sudoare.
Până data viitoare,
Trăiește activ și sănătos 🙂
AB